4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Renault Clio 1.2 TCE -Toyota Yaris 1.33

Το λέει η καρδιά τους

Το ανανεωμένο Clio διεκδικεί και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στη μικρή κατηγορία, έστω και αν απέναντί του βρίσκει το καταξιωμένο Toyota Yaris. Σημείο επαφής οι 100 ίπποι, προερχόμενοι όμως από διαφορετικής αναπνοής κινητήρες.

ΚΑΘΩΣ η κρίση ταρακούνησε τους πάντες και τα πάντα, παράλληλα εξασφάλισε τη δημοτικότητα των μικρών αυτοκινήτων. Όχι πως πριν η κατηγορία Β αντιμετώπιζε προβλήματα εξεύρεσης υποψήφιων αγοραστών, τώρα πια όμως το μέλλον της είναι εξασφαλισμένο, καθώς αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% μέσα στην επόμενη τριετία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, οι καταξιωμένοι παίκτες θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα και οι νέοι να επεκταθούν. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, μην ψάξετε για νέους.
Πιο παλιά... καραβάνα είναι το Clio. Μέσα σε είκοσι χρόνια έχουν πουληθεί πάνω από 10 εκατομμύρια μονάδες σε περισσότερες από εκατό χώρες. Το Yaris μπορεί να έχει τα μισά χρόνια του Γάλλου, πρόλαβε ωστόσο σε αυτό το διάστημα να απαριθμεί 2,1 εκατ. μονάδες. Αυτήν τη στιγμή, βρίσκουμε και τους δύο παίκτες φρεσκαρισμένους να βάζουν τα δυνατά τους. Καθώς τα μικρά μεγαλώνουν, μαζί μεγαλώνουν και οι ανάγκες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερη δύναμη. Ο Γάλλος τα δύο τελευταία χρόνια επένδυσε στο downsizing και στους μικρούς υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες, ενώ ο Ιάπωνας επιμένει στην ατμοσφαιρική αναπνοή, με τις συνεχείς βελτιώσεις να αποδίδουν καρπούς σε επίπεδο ρύπων και κατανάλωσης.

Mικρά στο μάτι
Μπορεί να λέγονται «μικρά», αλλά έχουν πια μεγαλώσει για τα καλά. Τα 4 και βάλε μέτρα στο μήκος δεν είναι πλέον κάτι ασυνήθιστο. Ακόμα και το Clio, που φλέρταρε με αυτό το νούμερο, πλέον ανήκει... και με τη βούλα σε αυτήν την ομάδα. Η ανανέωση έφερε μια μικρή αύξηση στο μήκος, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 4.027 χλστ. Αυτό οφείλεται στους ελαφρώς μεγαλύτερους προβόλους (25 χλστ. εμπρός και 16 χλστ. πίσω). Οπτικά οι αλλαγές, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, εστιάστηκαν στα γνωστά σημεία. Τα φώτα μεγάλωσαν, και τώρα εκτείνονται περισσότερο προς τα πίσω, αλλά και προς τα εμπρός, πλησιάζοντας τη σχισμή που εκτελεί, πλέον, χρέη μάσκας. Για την απαραίτητη παροχή αέρα φροντίζει η μεγάλη, τραπεζοειδής εισαγωγή στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα, πλαισιωμένη από τους στρογγυλούς προβολείς ομίχλης, ενώ στο υπόλοιπο αμάξωμα η ουσιαστικότερη αλλαγή αφορά τα νέα κρύσταλλα των πίσω φαναριών. Από αυτό το στοιχείο μπορεί κανείς να αναγνωρίσει και το πρόσφατα ανανεωμένο Yaris, του οποίου τα πίσω φωτιστικά σώματα έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία LED. To Yaris παραμένει πάντοτε πιστό στη λογική του κοντού και ψηλού αμαξώματος, με ένα άκρως ικανοποιητικό μεταξόνιο 2,46 μ. Έτσι, χάρη στα συρόμενα πίσω καθίσματα, ο οδηγός μπορεί να μεταβάλλει την αναλογία των χώρων που αντιστοιχούν σε επιβάτες και αποσκευές, ανάλογα με το πού θέλει να δώσει περισσότερη έμφαση. Στο Clio η κατάσταση είναι πιο παγιωμένη, με τους πίσω επιβάτες να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζητήματα σε ό,τι αφορά το διαθέσιμο χώρο για τα πόδια, το κεφάλι και τους ώμους. Ο χώρος αποσκευών με το μεγάλο άνοιγμα αλλά και το συγκριτικά ψηλότερο κατώφλι έχει χωρητικότητα 288 λίτρων, μια τιμή που βρίσκεται μεταξύ του εύρους που προσφέρει το Yaris (272 έως 363 λίτρα), χωρίς παρ’ όλα αυτά κάποιο από τα δύο αυτοκίνητα να μπορεί να απειλήσει το στέμμα του βασιλιά σε αυτόν τον τομέα, του Honda Jazz.
Ο τομέας, όμως, όπου το ιαπωνικό αυτοκίνητο παραμένει από τα κορυφαία της κατηγορίας, έχει να κάνει με την πρακτικότητα και τις αναρίθμητες θήκες όλων των ειδών και μεγεθών που προσφέρει. Το Clio μπορεί να έχει αποβάλει εργονομικές «αμαρτίες» του παρελθόντος, έχει αποκτήσει όμως κάποιες καινούργιες. Πώς αλλιώς να δικαιολογήσουμε το διακόπτη ενεργοποίησης του Cruise Control και του περιοριστή ταχύτητας, που κατέληξε κάπου ανάμεσα στα καθίσματα (τη στιγμή που τα υπόλοιπα κουμπιά που σχετίζονται με αυτά τα συστήματα βρίσκονται σε πολύ βολικές θέσεις επάνω στο τιμόνι), αλλά και τα μικρά κουμπιά του ηχοσυστήματος που κληροδοτήθηκε από μεγαλύτερα μοντέλα; Το Clio, ωστόσο, κάνει την αντεπίθεσή του στον τομέα της ποιότητας. Η εικόνα των μαλακών στην υφή πλαστικών που καλύπτουν ολόκληρο το επάνω τμήμα του ταμπλό κερδίζει αμέσως τον υποψήφιο αγοραστή, δίνοντας μια αίσθηση που υπερτερεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και έναντι αρκετών μοντέλων της μεγαλύτερης κατηγορίας. Το Yaris δε θα έλεγε κανείς ότι υπολείπεται, περιορίζεται όμως στο να εμπνέει την εντύπωση πως τα σκληρά πλαστικά του θα αντέξουν στις κακουχίες, στην κακομεταχείριση και στο πέρασμα του χρόνου. Κοινό στοιχείο, πάντως, και για τα δύο αυτοκίνητα αποτελεί η μέτρια θέση οδήγησης, κάτι που οφείλεται ως επί το πλείστον στη θέση του τιμονιού με την έντονη κλίση προς τα εμπρός, αλλά και στο κάθισμα του Yaris με τη μέτρια πλευρική στήριξη.

Λίρα 100
Στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση, συναντάμε την αφρόκρεμα των μηχανικών συνόλων στη χαμηλότερη κλάση από αυτήν των 1,4 λίτρων. Μπορεί η VW να ξεκίνησε το χορό των μικρών τούρμπο κινητήρων (αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο χτύπημά της με τον 1.200άρη των 100 ίππων), και η Renault όμως αναγνώρισε εγκαίρως τη σπουδαιότητα του downsizing και του Turbo Control Efficiency (TCE, τα αρχικά δηλαδή που συνοδεύουν τις αντίστοιχες υπερτροφοδοτούμενες εκδόσεις). Η Toyota, από τη μεριά της, επιμένει ατμοσφαιρικά μέσω του προγράμματος Optimal Drive, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της απόδοσης, με περιορισμό όμως της κατανάλωσης και των ρύπων. Έτσι, στην τουρμπίνα των Γάλλων οι Ιάπωνες αντιπαραθέτουν συστήματα διπλού χρονισμού των βαλβίδων (Dual VVT-i) και Start/Stop. Στις ονομαστικές τιμές απόδοσης το Clio έχει προβάδισμα (τηρουμένων και των αναλογιών της χωρητικότητας), το Yaris όμως τα καταφέρνει καλύτερα σε επίπεδο εργοστασιακής κατανάλωσης και ρύπων (5,1 λτ./100 χλμ. και 120 γρ./χλμ., έναντι 5,8 λτ./100 χλμ. και 137 γρ./χλμ).
Προτού αναλύσουμε τις διαφορές με το χρονόμετρο ανά χείρας, θα πρέπει να σημειώσουμε τις διαφορές σε βάρος και κιβώτιο. Το Yaris αποδεικνύεται ελαφρύτερο, καθώς ζυγίζει 1.083 κιλά, έναντι των 1.195 κιλών του Clio, ενώ συνοδεύεται και με 6άρι κιβώτιο (προσφέρεται, μάλιστα, και με το αυτοματοποιημένο 6άρι κιβώτιο ΜΜΤ, όταν το 100άρι Clio συνδυάζεται αποκλειστικά με μηχανικό κιβώτιο). Η Renault, από τη μεριά της, τσιγκουνεύτηκε, και δεν τοποθέτησε ένα κιβώτιο 6 σχέσεων, όπως συμβαίνει στο Clio GT αλλά και σε όλα τα 1.400άρια υπερτροφοδοτούμενα μοντέλα της. Έτσι σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση, οι 3 πρώτες σχέσεις είναι παραπλήσιες, η 4η είναι ελαφρώς μακρύτερη στο Clio, ενώ η 5η του βρίσκεται περίπου στη μέση μεταξύ 5ης και 6ης του Υaris. Αν ακολουθούσε το παράδειγμα του αντιπάλου του, το Clio θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα στους τομείς της κατανάλωσης και του θορύβου στο ταξίδι. Το εντυπωσιακό, δεδομένων της υπερπλήρωσης και του μικρού κυβισμού του κινητήρα της Renault, είναι ότι, αν και το μοτέρ «τουρμπίζει» πολύ χαμηλά (1.400 σ.α.λ.), παραμένει γεμάτο μέχρι ψηλά, με μια ομαλότατη παροχή δύναμης και ροπής, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα σχετικά διαγράμματα δυναμομέτρησης. Η ευστροφία, πάντως, είναι ένα χαρακτηριστικό που δε λείπει και από τον κινητήρα της Toyota, ενώ αξιοσημείωτη είναι η πολύ ομαλή λειτουργία του συστήματος Start/Stop.
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, η υπεροχή του τούρμπο είναι εμφανής. Είτε μιλάμε για την επιτάχυνση από στάση είτε για τις ρεπρίζ, που είναι και πολύ σημαντικότερες, δεδομένου του χαρακτήρα των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, το Clio έχει το προβάδισμα. Πιο ορατό είναι αυτό στις ρεπρίζ με 3η και 4η, ενώ στην 5η το Yaris, χάρη και στη σημαντικά κοντύτερη αντίστοιχη σχέση του κιβωτίου του, καταφέρνει να περιορίσει σημαντικά τις διαφορές.
Παρά την τονωτική επίδραση του τούρμπο, που συνήθως επιτρέπει στον οδηγό να πιέζει λιγότερο τον κινητήρα, εντούτοις το ατμοσφαιρικό Yaris είναι εκείνο που αποδεικνύεται πιο λιτοδίαιτο σε καύσιμο. Με προσεκτική οδήγηση και, φυσικά, το eco mode ενεργοποιημένο, μπορεί να επιτύχει τιμές λίγο πάνω από τα 7 λτ./100 χλμ. Κατά μέσον όρο, βέβαια, το Yaris καταναλώνει 8,4 λτ./100 χλμ., έναντι 9,9 λτ./100 χλμ. του Clio, όπου και πάλι ο οδηγός θα πρέπει να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση, καθώς είναι εύκολο να σε παρασύρει η ελαστικότητα αυτού του κινητήρα.

Στο δρόμο
¶σχετα με το αν θα κληθούν να καλύψουν το ρόλο του πρωτεύοντος ή δευτερεύοντος μεταφορικού μέσου, εντός ή εκτός πόλης, άδεια ή φορτωμένα, ο σύγχρονος αγοραστής απαιτεί από αυτά τα αυτοκίνητα να τα κάνουν όλα και καλά. Αν έπρεπε να αντιστοιχήσουμε ένα χαρακτηριστικό σε κάθε αυτοκίνητο, τότε αυτά θα ήταν η «άνεση» για το Clio και η «ποιότητα κύλισης» για το Yaris. Κοινός παρονομαστής είναι η αρχιτεκτονική της ανάρτησης, που αποτελείται από γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω. Από εκεί και πέρα, το Clio δείχνει λίγο πιο μαλακό, αλλά ταυτόχρονα με πιο ρυθμίσιμο το πίσω μέρος, κάνοντας τον οδηγό να νιώθει απόλυτος κύριος της ουράς, και μάλιστα με μικρότερες υποστροφικές τάσεις. Δεν αναβιώνει την ξεχασμένη(;) γαλλική σχολή, αλλά έχει στοιχεία που το κάνουν ενδιαφέρον. Η παραφωνία του πανάλαφρου τιμονιού του προηγούμενου μοντέλου έχει περιοριστεί, αλλά συνεχίζει να υφίσταται, ενώ δε θα λέγαμε ότι μείναμε ικανοποιημένοι από το κούμπωμα του επιλογέα του κιβωτίου.
Το Yaris, αν και δεν είναι πιο μαλακό και οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές γίνονται εξίσου αντιληπτές, εντούτοις επιδεικνύει πολύ καλή ποιότητα κύλισης. Η ρύθμιση της ανάρτησης των ανανεωμένων μοντέλων έχει βελτιώσει τον τρόπο που αποσβένονται οι ανωμαλίες, κάτι που, σε συνδυασμό με την αρκετά ικανοποιητική ηχομόνωση της καμπίνας, καθιστά τις μετακινήσεις των επιβατών μια ευχάριστη και ξεκούραστη διαδικασία. Το φιλικό οδηγικό προφίλ συνεχίζεται και στις στροφές, όπου απουσιάζουν οι απότομες αντιδράσεις καθώς και το χαρακτηριστικό σπινάρισμα του εσωτερικού τροχού των απελθόντων μοντέλων. Το ηλεκτρικό τιμόνι του, χωρίς να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο σε επίπεδο αίσθησης, εντούτοις στα σημεία αποδεικνύεται καλύτερο από εκείνο του αντιπάλου του, κάτι που ισχύει πολύ περισσότερο για τον εύχρηστο και πολύ θετικό επιλογέα του κιβωτίου, που δε χάνει ποτέ αλλαγή, ακόμα και στην απαιτητική διαδικασία των μετρήσεων. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το σύστημα πέδησης, το Clio προηγείται σε αποτελεσματικότητα (57,8 μ. έναντι 60,5), υπολείπεται όμως σε αίσθηση, λόγω της σχετικά απότομης λειτουργίας του μεσαίου πεντάλ.

Κάνοντας ταμείο
Το εύκολο συμπέρασμα είναι ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα στερούνται αδυναμιών, και θα ικανοποιήσουν εκείνον που δεν αρκείται στις βασικές εκδόσεις, αλλά θέλει κάτι περισσότερο. Το δύσκολο είναι να προσπαθήσεις να αναδείξεις κάποιον νικητή σε μια τόσο αμφίρροπη αναμέτρηση. Και αυτό γιατί από τη μία έχουμε το Clio, που είναι μεγαλύτερο και γρηγορότερο, και από την άλλη το Yaris, με ατού την πρακτικότητα, την ποιότητα κύλισης, την κατανάλωση, αλλά, πάνω από όλα, το καταξιωμένο όνομά του, που σίγουρα θα παίξει το ρόλο του την ώρα της τελικής επιλογής από τον υποψήφιο αγοραστή. Οδηγικά δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, καθώς το Clio εστιάζει στην άνεση, ενώ το Yaris προσφέρει μια συνολικά ποιοτικότερη κύλιση. Παλιότερα, εάν από τη μία πλευρά της ζυγαριάς υπήρχε ένα μικρό γαλλικό αυτοκινητάκι με δυνατό κινητήρα, η ανάδειξη του νικητή θα ήταν ευκολότερη ακόμα και από αυτή στις τελευταίες εκλογές! Σήμερα, όμως, τα πράγματα (και οι Γάλλοι) έχουν αλλάξει, και το Yaris προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που μπορεί να μην ενθουσιάζει, αλλά αποτελεί την ασφαλή λύση για μια μακρόχρονη συμβίωση._ 4Τ

TO ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά το Clio, με την οικονομική διαφορά να βρίσκεται στα 1.000 ευρώ, θα επιλέγαμε χωρίς δεύτερη σκέψη την έκδοση των 100 ίππων, έναντι αυτής των 75 ίππων. Από εκεί και πέρα, σχετικά απλοποιημένη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το Clio, με δύο αμαξώματα, δύο επίπεδα εξοπλισμού και ορισμένα έξτρα, τη στιγμή που στους πίνακες της Toyota μετρήσαμε 44 εναλλακτικές μόνο για την έκδοση 1.33 του Yaris. Για να έχουμε, λοιπόν, μια συγκριτική εικόνα με έναν παραπλήσιο εξοπλισμό (5θυρο αμάξωμα, πλήρες πακέτο αερόσακων, ESP, τις γνωστές ηλεκτρικές ευκολίες, ηχοσύστημα και κλιματισμό), το Clio Dynamic τιμάται στα 15.835 ευρώ, ενώ το Yaris Sol κοστίζει 14.860 ευρώ (τιμή στην οποία, πάντως, δε συμπεριλαμβάνονται οι ζάντες αλουμινίου). Δε θα μπορούσαμε, όμως, να μην αναφερθούμε στο πολύ λογικό κόστος επιπλέον στοιχείων, όπως του ESP (300 ευρώ) και του αυτόματου κιβωτίου ΜΜΤ (660 ευρώ), κάτι που καταχωρείται επίσης στα υπέρ του Yaris.

ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ
Η επίσκεψη στο δυναμόμετρο απλώς επιβεβαιώνει την απόλυτα ομαλή λειτουργία του γαλλικού κινητήρα. Δεν υπάρχει καμία διακύμανση, ενώ το σχεδόν επίπεδο διάγραμμα της ροπής διατηρείται κοντά στη μέγιστη τιμή σχεδόν σε ολόκληρο το ωφέλιμο φάσμα. Στην ισχύ, η μέγιστη τιμή των 97,3 ίππων είναι εντυπωσιακή, αν αναλογιστούμε την ονομαστική ισχύ στο στρόφαλο, των 100 ίππων. Στον ιαπωνικό κινητήρα μπορεί κανείς να εντοπίσει ένα μικρό σκαλοπάτι στις 3.800 σ.α.λ., αλλά η εν γένει μορφολογία των σχετικών διαγραμμάτων και η δυναμομετρημένη μέγιστη ισχύς των 87,3 ίππων καταδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον αξιόλογα ατμοσφαιρικά μοτέρ σε αυτήν την κατηγορία.

(ΜΕ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ)
RENAULT CLIO 1.2 TCE
ΥΠΕΡ/ΧΩΡΟΙ/ΡΕΠΡΙΖ/ΑΝΕΣΗ

ΚΑΤΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

TOYOTA YARIS 1.33
ΥΠΕΡ/ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ

ΚΑΤΑ/ΨΗΛΗ ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
- H ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ CLIO
- TA ΠΙΟ ΕΥΧΡΗΣΤΑ ΧΕΙΡIΣΤHΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ YARIS

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ
- ΕΝΑ 6ΑΡΙ ΚΙΒΩΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟ CLIO
- ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΜΠΡΟΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ YARIS